Artroplastia de gleznă: Indicații, procedură și recuperare

Artroplastia de gleznă, cunoscută și sub numele de înlocuire totală a gleznei, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a trata durerile severe și deteriorarea articulației gleznei. Această intervenție este adesea recomandată pacienților care suferă de artrită severă sau alte afecțiuni degenerative care nu răspund la tratamentele conservatoare. În acest articol, vom explora indicațiile pentru artroplastia de gleznă, detaliile procedurii și aspectele esențiale ale recuperării postoperatorii.

1. Indicațiile pentru artroplastia de gleznă

Artroplastia de gleznă este indicată în următoarele cazuri:

Artrita severă

Pacienții cu artrită reumatoidă, artrită post-traumatică sau osteoartrită pot beneficia de această procedură. Când articulația gleznei este sever afectată, iar durerea și rigiditatea limitează semnificativ activitățile zilnice, artroplastia poate fi o soluție eficientă.

Traume și leziuni

Leziunile severe sau fracturile care au afectat integritatea articulației gleznei și au dus la dezvoltarea artritei post-traumatice pot necesita artroplastie pentru a restaura funcționalitatea și a ameliora durerea.

Eșecul tratamentelor conservatoare

Dacă tratamentele conservatoare, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare, fizioterapia, injecțiile cu steroizi sau ortezele nu oferă ameliorarea dorită, artroplastia de gleznă poate fi considerată.

Alinierea anormală a gleznei

Deformările severe ale gleznei care nu pot fi corectate prin alte metode pot necesita artroplastie pentru a restabili alinierea corectă și a îmbunătăți funcția articulației.

2. Procedura de artroplastie de gleznă

Pregătirea preoperatorie

Înainte de operație, pacientul va fi evaluat printr-un examen fizic detaliat și investigații imagistice, cum ar fi radiografii sau RMN, pentru a determina gradul de deteriorare a articulației. Medicul va discuta, de asemenea, istoricul medical al pacientului și orice medicamente pe care le ia pentru a planifica intervenția chirurgicală.

Procedura chirurgicală

Artroplastia de gleznă implică următoarele etape:

  • Anestezia: Pacientul va primi anestezie generală sau regională pentru a asigura confortul pe durata intervenției.
  • Incizia: Chirurgul va face o incizie în zona gleznei pentru a accesa articulația deteriorată.
  • Îndepărtarea cartilajului deteriorat: Cartilajul și osul deteriorat sunt îndepărtate pentru a pregăti suprafețele osoase pentru implanturi.
  • Implantarea componentelor artificiale: Componentele artificiale ale articulației, de obicei realizate din metal și plastic, sunt fixate la nivelul tibiei și talusului.
  • Închiderea inciziei: Incizia este închisă cu suturi sau agrafe și zona este bandajată.

Tehnici moderne

Tehnicile moderne de artroplastie de gleznă utilizează implanturi avansate și abordări minim invazive pentru a reduce trauma tisulară și a accelera recuperarea.

3. Recuperarea postoperatorie

Perioada imediată postoperatorie

După operație, pacientul va petrece câteva zile în spital pentru monitorizare și gestionarea durerii. Este important să se evite punerea greutății pe glezna operată inițial.

Fizioterapia

Fizioterapia este esențială pentru recuperarea funcțională a gleznei. Terapia va începe de obicei la câteva zile după operație și va include exerciții pentru a recăpăta mobilitatea, forța și stabilitatea gleznei.

Îngrijirea plăgii

Îngrijirea corespunzătoare a plăgii este crucială pentru prevenirea infecțiilor. Pacientul trebuie să mențină incizia curată și uscată și să urmeze toate instrucțiunile medicului referitoare la schimbarea pansamentului.

Perioada de recuperare

Recuperarea completă după artroplastia de gleznă poate dura câteva luni. În primele săptămâni, pacientul va folosi dispozitive de asistență, cum ar fi cârjele, pentru a evita punerea greutății pe glezna operată. Progresiv, pacientul va trece la punerea greutății totale pe gleznă, sub supravegherea fizioterapeutului.

Revenirea la activități normale

Majoritatea pacienților pot reveni la activitățile normale, inclusiv mersul pe jos și activitățile zilnice obișnuite, în decurs de 6-12 luni. Activitățile de impact ridicat, cum ar fi alergarea sau sporturile de contact, pot fi limitate pentru a proteja articulația artificială.

Concluzie

Artroplastia de gleznă este o procedură eficientă pentru tratarea durerilor severe și a disfuncțiilor articulației gleznei cauzate de artrită sau traume. Prin înlocuirea articulației deteriorate cu un implant artificial, această intervenție poate oferi ameliorare semnificativă a durerii și îmbunătățirea funcției gleznei. Recuperarea postoperatorie implică fizioterapie intensivă și îngrijire adecvată pentru a asigura rezultate optime. Cu o planificare și o execuție corectă, artroplastia de gleznă poate restaura calitatea vieții pacienților afectați de afecțiuni degenerative ale gleznei.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *