Cele mai bune pastile pentru ameteli

Amețelile sunt un simptom comun care poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv probleme de echilibru, infecții ale urechii interne, afecțiuni neurologice sau efecte secundare ale medicamentelor. Deși există multe cauze posibile ale amețelilor, tratamentul adecvat depinde de identificarea cauzei subiacente. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai bune pastile pentru amețeli, explicând modul în care funcționează și când ar trebui să fie utilizate.

1. Betahistină (Betaserc)

Descriere

Betahistina este un medicament utilizat frecvent pentru tratamentul vertijului și amețelilor asociate cu boala Meniere. Acesta funcționează prin îmbunătățirea fluxului sanguin în urechea internă și reducerea presiunii în labirint.

Indicații

 • Boala Meniere
 • Vertij
 • Amețeli și senzație de pierdere a echilibrului

Mod de administrare

Betahistina se administrează de obicei oral, în doze divizate de două sau trei ori pe zi. Este important să se urmeze instrucțiunile medicului pentru a obține cele mai bune rezultate.

Efecte secundare

Efectele secundare pot include dureri de cap, greață și reacții alergice cutanate. Este esențial să raportezi orice reacții adverse severe medicului.

2. Meclizină (Antivert, Bonine)

Descriere

Meclizina este un antihistaminic utilizat pentru a trata amețelile și vertijul. Este de asemenea eficientă în prevenirea grețurilor și vărsăturilor asociate cu răul de mișcare.

Indicații

 • Vertij
 • Rău de mișcare
 • Amețeli de diverse cauze

Mod de administrare

Meclizina se administrează oral, de obicei cu 30-60 de minute înainte de activitățile care pot provoca răul de mișcare. Doza poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul individual.

Efecte secundare

Efectele secundare pot include somnolență, uscăciunea gurii și vedere încețoșată. Aceste simptome sunt, de obicei, temporare și dispar pe măsură ce organismul se obișnuiește cu medicamentul.

3. Dimenhidrinat (Dramamine)

Descriere

Dimenhidrinatul este un alt antihistaminic folosit pentru a trata și preveni grețurile, vărsăturile și amețelile cauzate de răul de mișcare. Funcționează prin blocarea efectelor histaminei asupra receptorilor H1.

Indicații

 • Rău de mișcare
 • Vertij
 • Amețeli

Mod de administrare

Dimenhidrinatul se administrează oral, de obicei cu 30-60 de minute înainte de activitatea care poate cauza răul de mișcare. Doza poate fi repetată la fiecare 4-6 ore, dar nu trebuie depășită doza maximă recomandată.

Efecte secundare

Efectele secundare includ somnolență, uscăciunea gurii, constipație și vedere încețoșată. Este important să eviți consumul de alcool și alte sedative în timp ce iei dimenhidrinat.

4. Proclorperazină (Compazine)

Descriere

Proclorperazina este un antipsihotic utilizat pentru a trata grețurile și vărsăturile severe, precum și pentru a reduce amețelile. Este adesea prescrisă pentru tratamentul vertijului sever.

Indicații

 • Grețuri și vărsături severe
 • Vertij
 • Amețeli

Mod de administrare

Proclorperazina se administrează oral, rectal sau injectabil, în funcție de severitatea simptomelor și de recomandările medicului. Doza variază în funcție de răspunsul pacientului și de gravitatea simptomelor.

Efecte secundare

Efectele secundare includ somnolență, hipotensiune ortostatică (scăderea tensiunii arteriale la ridicarea în picioare), și simptome extrapiramidale (tremur, rigiditate musculară). Este important să informezi medicul despre orice efecte secundare severe.

5. Diazepam (Valium)

Descriere

Diazepamul este un benzodiazepin utilizat pentru a reduce anxietatea și pentru a trata amețelile asociate cu vertijul. Funcționează prin calmarea sistemului nervos central.

Indicații

 • Vertij
 • Amețeli asociate cu anxietatea

Mod de administrare

Diazepamul se administrează oral, în doze mici, pentru a evita sedarea excesivă. Doza exactă trebuie ajustată în funcție de răspunsul pacientului și de severitatea simptomelor.

Efecte secundare

Efectele secundare pot include somnolență, slăbiciune musculară și dependență. Este esențial să urmezi instrucțiunile medicului și să eviți utilizarea pe termen lung pentru a preveni dependența.

6. Ginkgo biloba

Descriere

Ginkgo biloba este un supliment pe bază de plante cunoscut pentru îmbunătățirea circulației sanguine și a funcției cognitive. Este adesea utilizat pentru a trata amețelile și vertijul, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Indicații

 • Amețeli
 • Vertij
 • Tulburări circulatorii

Mod de administrare

Ginkgo biloba se administrează sub formă de capsule sau tablete, de obicei în doze de 120-240 mg pe zi. Este important să urmezi recomandările producătorului sau ale medicului.

Efecte secundare

Efectele secundare sunt rare, dar pot include dureri de cap, disconfort gastric și reacții alergice. Ginkgo biloba poate interacționa cu alte medicamente, așa că este esențial să informezi medicul despre toate suplimentele și medicamentele pe care le iei.

Concluzie

Amețelile pot fi un simptom debilitant, dar există numeroase opțiuni de tratament disponibile pentru a ameliora aceste simptome. Alegerea celei mai bune pastile depinde de cauza subiacentă a amețelilor și de răspunsul individual la tratament. Este esențial să consulți un medic pentru a obține un diagnostic corect și pentru a primi recomandările adecvate de tratament. Cu tratamentul potrivit, majoritatea cazurilor de amețeli pot fi gestionate eficient, îmbunătățind calitatea vieții pacientului.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *