Panaritiul: Tratamentul infecțiilor de la nivelul degetelor

Panaritiul, cunoscut și sub numele de paronichie, este o infecție comună care afectează degetele mâinilor și picioarelor, în special zona din jurul unghiilor. Această afecțiune poate provoca durere, inflamație și, în cazuri grave, complicații severe. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele, și tratamentele eficiente pentru panaritiu, precum și măsurile de prevenire care pot fi luate pentru a evita apariția acestei infecții.

1. Cauzele panaritiului

Panaritiul este de obicei cauzat de bacterii, cele mai frecvente fiind Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes. Aceste bacterii pătrund în piele prin mici leziuni, cum ar fi tăieturi, zgârieturi, sau mușcături. Alte cauze posibile includ:

 • Expunerea prelungită la umiditate: Mâinile sau picioarele care sunt adesea umede pot deveni mai vulnerabile la infecții.
 • Traumatismele repetate: Activitățile care implică folosirea frecventă și intensă a mâinilor, cum ar fi munca manuală sau sporturile de contact, pot crește riscul de panaritiu.
 • Afectiuni preexistente: Persoanele cu diabet sau cu un sistem imunitar compromis sunt mai susceptibile la infecții.

2. Simptomele panaritiului

Simptomele panaritiului pot varia în funcție de severitatea infecției, dar de obicei includ:

 • Durere și sensibilitate: Zona afectată devine dureroasă și sensibilă la atingere.
 • Roșeață și umflături: Pielea din jurul unghiei devine roșie și inflamată.
 • Puroi: În cazurile severe, se poate forma puroi sub piele sau sub unghie.
 • Febră: Uneori, infecția poate provoca febră, indicând o răspândire sistemică a infecției.

3. Diagnosticul panaritiului

Diagnosticul panaritiului se face în principal prin examen fizic. Medicul va evalua simptomele și va examina zona afectată. În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi culturi de bacterii, pentru a identifica tipul exact de bacterii care cauzează infecția și pentru a determina cel mai potrivit tratament antibiotic.

4. Tratamentul panaritiului

Tratament la domiciliu

Pentru cazurile ușoare de panaritiu, tratamentul poate fi gestionat la domiciliu:

 • Înmuierea degetului: Înmuiați degetul afectat în apă caldă timp de 15-20 de minute de câteva ori pe zi pentru a reduce durerea și inflamația.
 • Antiseptice topice: Aplicarea de antiseptice topice, cum ar fi iodul povidona sau alcoolul medicinal, poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției.
 • Pansamente sterile: Menținerea zonei curate și acoperirea cu un pansament steril poate ajuta la prevenirea contaminării ulterioare.

Tratament medical

Pentru cazurile moderate sau severe, este necesară intervenția medicală:

 • Antibiotice: Medicul poate prescrie antibiotice orale sau topice pentru a combate infecția bacteriană. Este esențial să urmați tratamentul complet prescris pentru a preveni recidiva.
 • Drenajul puroiului: Dacă s-a format puroi, poate fi necesară o incizie mică pentru a drena infecția. Aceasta procedură este efectuată de obicei sub anestezie locală.
 • Analgezice: Medicamentele pentru durere pot fi prescrise pentru a reduce disconfortul.

Tratament chirurgical

În cazuri rare și severe, când infecția nu răspunde la tratamentele standard sau dacă există complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală mai extinsă pentru a îndepărta țesutul afectat și a preveni răspândirea infecției.

5. Prevenirea panaritiului

Îngrijirea unghiilor și a pielii

O igienă adecvată a mâinilor și a picioarelor este esențială pentru prevenirea panaritiului:

 • Tăiați unghiile corect: Evitați tăierea prea scurtă a unghiilor și lăsați marginile drepte pentru a preveni formarea de colțuri ascuțite care pot pătrunde în piele.
 • Hidratarea pielii: Utilizați creme hidratante pentru a menține pielea sănătoasă și pentru a preveni uscarea și crăparea acesteia.

Evitarea traumatismelor

Protejați-vă mâinile și picioarele de leziuni și expunere prelungită la umiditate:

 • Purtarea mănușilor: Dacă lucrați în medii umede sau manipulați substanțe iritante, purtați mănuși de protecție.
 • Evitarea mușcăturilor și a rosului unghiilor: Aceste obiceiuri pot introduce bacterii în pielea din jurul unghiilor.

Tratamentul prompt al rănilor

Orice tăietură sau zgârietură la nivelul degetelor ar trebui tratată imediat:

 • Curățați rănile: Spălați rănile cu apă și săpun și aplicați antiseptice pentru a preveni infecțiile.
 • Acoperiți rănile: Folosiți pansamente sterile pentru a proteja rănile de contaminare.

Concluzie

Panaritiul este o infecție comună care poate provoca disconfort semnificativ și complicații dacă nu este tratată corespunzător. Înțelegerea cauzelor, recunoașterea simptomelor și aplicarea tratamentelor adecvate sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Prin adoptarea unor măsuri preventive simple, cum ar fi igiena adecvată și protecția împotriva traumelor, riscul de panaritiu poate fi redus semnificativ, contribuind astfel la menținerea sănătății degetelor și a unghiilor.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *