Recomandările Ministerului Sănătății pentru zilele caniculare

Zilele caniculare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății publice, afectând în special copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice. Ministerul Sănătății din România oferă o serie de recomandări pentru a ajuta populația să se protejeze în perioadele de temperaturi extreme. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea problemelor de sănătate asociate cu canicula, cum ar fi insolația, deshidratarea și epuizarea termică.

1. Hidratarea corectă

Consumul de lichide

Una dintre cele mai importante măsuri pentru a preveni efectele negative ale caniculei este menținerea unei hidratări corespunzătoare:

 • Beți apă în mod regulat: Este recomandat să consumați între 2 și 4 litri de apă pe zi, chiar dacă nu simțiți sete. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului și previne deshidratarea.
 • Evitați alcoolul și băuturile cu cofeină: Acestea pot duce la deshidratare. În locul lor, optați pentru apă, sucuri naturale de fructe și ceaiuri din plante.

Alimente bogate în apă

Consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele, poate contribui la menținerea hidratării. Pepenele verde, castraveții, roșiile și portocalele sunt opțiuni excelente.

2. Îmbrăcămintea adecvată și protecția solară

Îmbrăcăminte

Alegerea îmbrăcămintei adecvate este crucială pentru a evita supraîncălzirea:

 • Purtarea de haine ușoare și deschise la culoare: Hainele din materiale naturale, cum ar fi bumbacul și inul, permit pielii să respire și reduc acumularea căldurii.
 • Purtarea pălăriilor și ochelarilor de soare: Acestea protejează fața și ochii de razele solare directe.

Protecția solară

Utilizarea cremelor de protecție solară cu un factor de protecție (SPF) ridicat este esențială pentru a preveni arsurile solare și alte efecte negative ale expunerii la UV:

 • Aplicați generos și frecvent: Aplicați crema de protecție solară cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicați la fiecare două ore sau după înot și transpirație abundentă.

3. Evitarea expunerii directe la soare

Intervalele critice

Este recomandat să evitați expunerea directă la soare în intervalele orare când radiația solară este la intensitate maximă, de obicei între orele 11:00 și 16:00.

Căutarea de zone umbrite

Căutați zone umbrite atunci când vă aflați în aer liber și, dacă este posibil, petreceți timpul în spații răcoroase și ventilate.

4. Măsuri de răcorire a locuinței

Ventilarea corectă

Menținerea unei temperaturi confortabile în locuință este esențială:

 • Folosiți ventilatoare și aer condiționat: Asigurați-vă că aparatele de aer condiționat sunt curățate și întreținute corespunzător.
 • Aerisiți dimineața și seara: Deschideți ferestrele în orele mai răcoroase ale zilei pentru a permite aerului proaspăt să pătrundă în casă.

Izolarea termică

Pentru a menține răcoarea în interior, trageți jaluzelele sau draperiile în timpul zilei pentru a reduce pătrunderea căldurii și utilizați materiale izolante pentru ferestre.

5. Monitorizarea persoanelor vulnerabile

Copiii și vârstnicii

Copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice sunt deosebit de vulnerabili la efectele caniculei. Este esențial să:

 • Monitorizați starea de sănătate: Verificați frecvent starea celor vulnerabili și asigurați-vă că sunt hidratați și protejați de căldură.
 • Oferiți asistență: Ajutați-i pe cei care au nevoie să-și mențină casele răcoroase și să aibă acces la apă și alimente adecvate.

6. Activități fizice

Reducerea efortului fizic

Pe timp de caniculă, efortul fizic intens trebuie redus:

 • Evitați exercițiile fizice intense în orele critice: Optați pentru activități mai ușoare sau desfășurați exercițiile fizice dimineața devreme sau seara târziu.
 • Hidratați-vă corespunzător: Beți apă înainte, în timpul și după activitățile fizice.

7. Recunoașterea simptomelor de insolație și epuizare termică

Semne de avertizare

Este important să recunoaștem simptomele insolației și epuizării termice pentru a putea interveni prompt:

 • Simptome de insolație: Piele roșie, caldă și uscată, absența transpirației, dureri de cap severe, amețeli, greață și confuzie.
 • Simptome de epuizare termică: Transpirație excesivă, piele rece și umedă, slăbiciune, crampe musculare, greață și vărsături.

Primul ajutor

În caz de insolație sau epuizare termică, acționați rapid:

 • Duceți persoana afectată într-un loc răcoros: Umbră sau interior cu aer condiționat.
 • Aplicați comprese reci: Pe frunte, gât și încheieturi.
 • Hidratați persoana: Oferiți apă sau băuturi electrolitice, dar evitați băuturile foarte reci care pot cauza crampe stomacale.

Concluzie

Respectarea recomandărilor Ministerului Sănătății pentru zilele caniculare este esențială pentru a preveni problemele de sănătate asociate cu temperaturile extreme. Prin menținerea unei hidratări adecvate, utilizarea protecției solare, evitarea expunerii directe la soare și monitorizarea atentă a persoanelor vulnerabile, putem reduce riscurile și menține starea de bine pe parcursul verii. Informarea corectă și adoptarea măsurilor preventive sunt cheile pentru a face față în siguranță perioadelor de caniculă.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *